sâmbătă, februarie 07, 2009

Morus nigra- fekete eperfa



Deorece a inceput serios sa inmugureasca am hotarat sa-l transplantez, si anul trecut tot pe vremea asta a fost transplantat, numai ca atunci a suferit interventii foarte mari, i-am facut sabamiki si am spintecat si trunchilu. stiu ca dudul este o specie foarte rezistenta, dar m-am mirat si eu ca dupa roate aceste interventii a ramas in viata. Totusi spre sfarsitul primaverii trecute am avut probleme cu el, nu stiu din ce cauza dar a intrat intr-un regrez foarte accentuat, si-a pierdut toate frunzele, am crezut ca il pierd, toata vara a ramas fara frunze, la sfarsitul luni august a revenit la "viata" a inverzit din nou, dar a pierdut doua ramuri. Totusi pana-n toamna si-a revenit destul de frumos.
Acum cu ocazia transplantarii am curatat sabamiki-ul, am tuns copacelul si am efectuat o legare de orientare. Astept sa inverzeasca.
Imi pare rau de imagine , dar a fost facut cu mobilul.

Mivel eroteljesen el kezdet rugyezni el hatarosztam hogy at ultetem, a mult evben is ugyan eben a tajban volt at ultetve, cskhogy akor egy nagyon agresziv beavatkozason eset at, akor volt meg csinalva a sabamikie es ugyanakor hasitotam fel a torzset is.
Tudom hogy egy nagyon szivos fajta, de en is elcsodalkosztam rajta hogy ki birta es eletben marat.
De megis amult ev tavasz vegefele, szamomra ismeretlen okokbol erotejesen el kezdet visza esni, mig rovid idon belul komplet el vesztete a leveleit, aszt hitem akor hogy el vesztem. Egesz nyaron levelek nelkul volt es augusztus vege fele ki hajtot, igaz hogy ket aga elszarat. Egesz oszig egeszen szepen rendbe jot.
Most az atultetes alkalmaval meg putoltam a sabamikit,meg nyirtam es kapot egy alakitas kotest. Mostmar varom hogy kizolduljon.
Sajnalom a kep minoseget , de mobillal volt csinalva.

4 comentarii:

Hirth János spunea...

Szia,ezt már láttam a klub honlapomon,nagyon tetszik! Szép kis fa lesz belőle!! Kinéztem magamnak tegnap én is egy eprefát a faiskolámból.Janó

Anonim spunea...

Szia, tudom hogy mar frl volt teve, de szeretnem a fejlodeset ezen a blogon be mutatni, tud meg hogy erdemes evel a fa fajtaval foglalkozni, nem kel meg iljedni e level meretei miat, nagyon szivos fajta.Es nagyon szep dolgot lehet belole ki hozni,majd mutazsd be a tiedet, amit kiszemeltel.
Laci

Rab István spunea...

Szia

Nagyon jó lett ez a kis fa :)
Ezt a technikát láttam már a neten:)a két szét vágott rész az 2 erős gyökérben végződik lent,igaz ?
Nagyon bátor vagy :)

TETSZIK:)
ÜDV ISTI

Anonim spunea...

Szia Istvan

Igen mint ahogy mondod a et resz ket eros gyokerben vegzodik,mikor fel hasitol egy fat ugyelni kel ere az "aprosagra", a hasitas minden esetre ket gyoker kozzt kel legyen, ugyanis hogyha az egyik resze a hasitasnak nem rendelkezik gyokerel az minden bizonyara ki fog szaradni. Emelet meg ugyelni kel a foag rendszere is mert bizonjos forma esetekben zavaro lehet.
A hasitas tehnikaja csak egy optikai iluziot szolgal, bizonyos reszeit a fanak igy optikailag meg vastagitod, lehet hasitani agakat is , nemcsak torzset.
Hogy bator vagyok e..?, aszt nem tudom, de egy dolgot tudok, megpedig a kisfanak ez egy nagyon megterhelo es veszeljes tehnika...tehat nagyon jol att kel gondolni az egeszet mielot neki al az ember...mivel iljen veszeljes a fara nezve nem aljalatos a nagyon kezdoknek. De ha el hataroszta az ember magat nagyon rendkivuli dolgokat lehet vele csinalni.
Istvan orulok hogy tetszik a kis fa, remelem hogy egy par ev mulva meg joban fog tetszeni :).
Laci