miercuri, februarie 18, 2009

Acer negundo- padure artar american_amerikai juhar erdo

A fost plantata, primavara trecuta, din 25 de plante int-un vas de forma rotunda, e o lucrare cu dimensiuni destul de mari.Anul treut a avut o dezvoltare foarte buna, din niste bete, sa zicem, fara nici o ramificatie, a devenit o masa de copacei cu o ramificaredestul de buna , spun eu. In primavara va urma o tundere, legare al ramurilor si o legare de orientare al trunchiurilor. Desigur ca la fel ca si anul trecut va fi defoliat prin luna iulie.
In urmatoarele imagini veti vedea o dezvoltare pe parcursul unui an.

A mult ev tavaszan volt ultetve, 25 facskabol al es egy kerek edenybe van az egesz kompozicio, egy eleg nagy munka, eleg nagy meretekel. A mult ev soran eleg szepen fejlodot, a kezdeti "botokbol", semifele elagazodasal, egy eleg szepen agasodot fa csoport let belole. Tavaszal egy nyrasal kezdem a vegetacios evet egybevonva perse az agak lekotesevel es a torzsek iranyito kotesevel. Pesze, ugyanugy mint a mult evben , iuliusban le lesz pucolva az oszes levele.
Az elkovetkezo kepeken a mult evi fejlodeset lehet nemileg nyomon kovetni.






...imediat dupa plantare...
...az ultetest kovetoen...


...primele frunze...
...az elso levelek...


...dupa o saptamana...
...ra egy hetre...

...prima defoliere...
... az elso lombtalanitas...


...a venit toamna...
...el jott az osz...


...in padurea de toamna printre trunchiuri...
...az oszi erdoben a torzsek koszt...


...padurea fara frunze...
...lombhulata erdo...


...asteptand iarna...
...varva a telet...

Laci

6 comentarii:

Bollesz spunea...

Hello!

Nagyon tutin néz ki a kis erdöd.
Bár egy kicsit nem sok benne az a 25 fácska? Nekem kicsit zsúfoltnak tünik.
Amúgy milyen féle-fajta? Nem igazán tudom kivenni a leveleiböl..
Csak így tovább!

Anonim spunea...

Szia Bollesz

hatt egy kicsit lehet hogy sok a 25, ezen mar en is el gondolkosztam, de ahogy ritkisak az igazi eroket estet is lehetlesz idovel ritkitani.
Egy juhar fajtarolo van szo, Acer negundo vafyis amerikai juhar, egy eleg ritkan hasznalt juhar fajta a bonsai-ban, gondolom a levelei mijat, de ez hujeseg en szerintem,akor nem lene bonsai se diobol se vad ghetenyebol es meg kocsanyos tolgybol sem, hisz ezeknek is eleg nagy a levele, es mint tudjuk vanak.
Koszonom a batoritast
Laci

Bollesz spunea...

Majd amikor erösebbek lesznek, akkor szétülteted öket. Ez fajta honos felétek? A szabadból gyüjtötted be?
Hát, igen. Sokan a levelük miatt be sem gyüjtik ezeket a fákat. De idövel le lehet csökkenteni a levél méretét. Van kint kertben nekem is szelídgesztenyém, dióm, meg egy kocsányos tölgyem is. Szbadban jobban fejlödnek. Csak még igen csihatagok.

Anonim spunea...

Hat majd aszt meg meglatom mi lesz vele egy par ev mulva, most csak alakitani akarom oket. Igen ez a fajta juhar nagy szamban talalhato nalunk, az egyik leg kozonsegeseb juhar fajta, mint urbandorik voltak be gyuitve.
Tudod van egy oljan dolog hogy a legtob bonsaios meg probalja a leveleket a fa torjehez es ag rendszerehez igazitani...de kerdem en, nem lehetne ezstt forditva, a torzset es az agakat a level meretehez igazitani...?
A fa fajtak termeszetesen , es mindeg joban fognak fejlodni a szabad foldben, ezert is erdemes egyes igereres darabot a sabad foldben hagyni , hogy vaduljon egy csepet.
Laci

Hirth János spunea...

Üdv Laci! Szépen kialakítottad a kiserdőt ,tetszik . Nyomon követem a fejlődését.Jó meglátás a fordított levél-törzs arányok,szép gondolat! Elgondolkodtat! Például A platánról mindenki azt mondja nem törpül a levél a fa méretéhez! Hát nekem van egy platánom és úgy látom cáfolom a megállapításokat e téren! Még egyszer jó munkát az erdőhöz! Janó

Anonim spunea...

Szia Jano :)

Tudod en mar egy jo ideje eszre vetem hogy nem kell mindent kesz tenynek veni amitt hangosztatnak.
A platanal kapcsolatban igazad van, sajat tapasztalatombol tudom.
Meg most egy eve voltt nekem is egy peldanyom, nem voltt o nemtudom miljen nagyszeru, de... eszre vetem hogy mindeg a lobtalanitasok utan kiseb lebeleket hozot, egy evben ugy alakult hogy ketszer volt le nyirva a levele, egy rendes es egy kenyszer nirast kelet vegezek, ugyanis, gyarlo mivoltomban, nem tetem arnyekra es a most kett evi nagy kanikulaban a levelek meg egtek, de ki hajtot. Nem tudom mi tortent vele de a mult ev osze fele el vesztetem, egyszer csak el kezdet szaradni es vege lett.
Tehat minden tiszteletem az elodeinknek, hisz nelkulok mi sem tartanank it, de az o szintjuk mara egy kicsit meg haladot.
Ugyan igy van a regebi kiadasu bonszai konyvekel, mara mar tulhaladotak, es eszt nem en mondom, hanem bonsai tekintejek.
Koszonom a tavabi batoritast, szivhez szoll :).
Laci