joi, februarie 19, 2009

Hibiscus rosa sinensis- chinai rozsa

Am acest exemplar din 2006, la inceput era doar un firicel subtire cu trei ramurele, cand a mai crescut putin am inceput sa-l rasucesc si sal tot rasucesc, habar n-aveam ce fac, nu m-a multumit. Dupa un timp amrealizat ca ar iesi o cascada destul de frumosa din el. Asta era prin 2007, de atunci il lucrez numai pentr-u acest stil.
anul trecut , dupa mai multi boboci care au cazut, am avut ocazia sa aflu ce culoare are floarea, e un roz fantastic de frumos, are petale simple.
In viitor voi continua sa-l fortez sa faca ramificatia mult mai bogata, anul acesta cred ca v-a fi tuns foarte drastic.

Ez a peldany tulaydonomban van mar 2006-bol, mikor hozam kerult egy csenevesz alig be gyokerezet , harom agu valami volt. Amikor el kezdet egy kicsit vastagodni el kesztem csurni csavarni, anelkul hogy tudnam mit csinalok. Egy ido utan eszre vetem hogy egy eleg szep vizeses sstilusu valami jone ki belole. Ez 2007-ben lehetet, azota csakis ere a stilusra probalom alakitani. A mult evben, miutan mar tob virag bimbot haitot le magarol, vegre sikerult meg tudnom miljen szinu viragja van, gyonyoru rozsaszinu, szimpla szirmu.
A jovoben meg probalo eroltetni a meg job es finomab elagasodast, az iden aszt hiszem nagyon drasztikusan lesz nyrva.
Laci


...mivel akor amikor hozam kerult nem tutam hogy fontos lehet hogy csinajak kepet rolla...nincs kep aboll az idobol, ezertt csinaltam emlekezetbol egy rajzot hogyan nezet ki akoriban...





7 comentarii:

Bollesz spunea...

Hello Laci!
Ez magyar nevén a Mályvacserje.
Ilyen-böl szeretnék én is nevelni bonsait. Csak nem sok jót lehet olvasni a neten róla. gyenge, felfelé törekvö ágakat növeszt.

Anonim spunea...

Szia Bollesz

A chinai rozsat nem kel osze teveszteni a Hibiscus siriacus al.
Lehet hogy asztat hivjak tifeletk malyvacserjenk, a chinai rozsabol gyonyoru bonsait lehet nevlni.
Walter Pall-nak is van egy gyonyoru peldanya.
Nem kel meg ijedni amit irnak a neten, ki kel probalni, sak sajat tapasztalatal tudod el donteni hogy eredmes fele foglalkozni vagy nem.
En aszt mondom hogy igen.
Laci

Bollesz spunea...

Igazad lehet.
De a levelek formájából és virágából ítélve, ugyanolyan mint a mályvacserje.
Nem, nem ijedtem meg. Nagyon könnyen lehet szaporítani magról.
Arra gondoltam hogy nagyüzemben kéne szaporítani, aminek idén neki is fogok állni. 3-4 éven belül már virágüzletekben el lehetne adni mint bonsai, ami meg is maradna minden háznál és nem kéne úgy óvni mint ezeket a holland, nagyüzemü bonsai-kat.

Anonim spunea...

Bolesz, az amit tik hivtok hogy majvacserje, kint el a szabadban, es szoktak jarda menti sovenyt is csinalni belole, mert ha igen az akor H. siriacus, az enyem a mi eghajlatunkhoz kepest egy benti faj, persze tavaszal ki lehet teni a szabadba oszel pedig visza vedet melegeb heljre. Sok hibiscus fajta letezik.
Az elkepzelesed remek, hat valosisd meg.
Aban igazat adok hogy 100 jobak lesznek mint a Holand bovlik.
Laci

Bollesz spunea...

Igen, tudom hogy a Hibiscusnak létezik rengeteg alfaja. De hasonlóak. Nagyon.
Biztos szép lesz, ha megnö :)
Vigyázz rá!
Köszi a biztatást!

tivaa spunea...

Szia, nekem is van egy ilyenem, kérdésem, hogy próbáltál-e már levélméret csökkentést elérni nála? Én idén akarok teljes levélmetszést csinálni, kiváncsi vagyok, hogy milyen eredményem lesz...
üdv tivaa

Anonim spunea...

Szerbusz Tivadar

Miota meg van es formalom meg nem vagtam le soha a leveleit, csak nyirva volt. De aban bizonyos vagyok hogy egy bizonyos pontig el lehet meni a level kicsinyitesel, hogy medig..?, aszt meg nem tudom. Iden lesz tejesen le kopaszitva a leveleitol, etoll az elsotoll nem varok tul sokat de idovel bisztos hogy valamenyivel kisebek lesznek a levelei.
Udv..
Laci