luni, februarie 16, 2009

Picea glauca "Albertiana"


... inca inainte sa incep modelarea...
... meg mielot hoza kesztem volna az alakitasahoz...


...dupa prima tundere si legare...
...az elso nyiras es kotzes utan...


...crengile au fost tunse inca odata, fiind curatate de ramurelele care nu veneau bine cu forma gandita de mine, si repozitionarea noua al crengilor
...az agakat meg egyszer meg nyirtam, megszabaditva oket a nem kivant finom agaktoll es egy ujra elhejezese a megmarat agaknak...

Vreo doi ani nu am avut curajul sa ma apuc de el, era prea compact , prea salbatic pentr-u mine, dar anul trecut, in toamna,am realizat ca degeaba ma uit la el, mai frumos n-o sa fie,asa ca mi-am luat curaj , foarfeca si celstele in mana si m-am bagat in el, ce a iesit..?, se va vedea din urmatoarele imagini. A fost mult de lucru cu el, dar greul de abia urmeaza, in ani care vin se va arata adevarata lui fata...deci rabdare.

Vagy ket evig nem volt batorsagob hoza kezdeni az alakitasahoz, tull tomott, tull vad voltt szamomra, de a mult oszel ra jotem hogy hijaba varok es csak nezem atoll szeb nem lesz, tehat batorsagot meritetem, kezbe vetem a fogot es az olot...es nekilatam, hogy mi let belole ..?, a kovetkezo kepegboll ki derul.
Most kint telel a szabadban mas fenyo tarsaival egyut.
Sok munka volt vele, de a neheze csak most kovetkezik, az elkovetkezo evekben fogya majd meg mutatni az igazi arcat...tehat turelem.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Szia Laci,

tetszik az alakitás, szépen kiemelted a törzsét...
Én is vettem egy ilyet, igy februárban megkaptam akciós árban, a gyökérzet nem lóg ki az edény alján, nem tudom, hogy mióta lehet ebben az edényben, de nekem úgy tünik, hogy még nincs jól begyökeresedve, úgyhogy szerintem várok vele egy évet, mig elkezdek vele bármit is csinálni. A metszést, alakitást jól tűri? Hát az átültetést?
Üdv.
tivaa

Anonim spunea...

Szia Tivadar

Orulok neki hogy meg talaltad a blogomat es be szoltal.
Tavaszal probald felfedezni mi rejlik a talajban, kezd le pucolni egy kicsit a talajt a gyoker nyak fele, ez azertis ajanlot mert anelkul hogy tudyad miljen magas torzsed van nem igen lehet tudni pontosan mere fogod ianytani a jovoben a facskat. Pucold le ovatosan a talajt egeszen gyoker nyakig, ha kel vagjal le az edeny magasagabol. Ha megtalaltad a gyokereket akor mar tobet fogol tudni,nem muszaj atultetni, en is igy csinaltam. A metszest jol turi, csak nagyon meg kel gondolni mit akarsz, rengeteg agai vanak, es tomor, nhez felfedezni bene a legmegfelelob alakot, sokat kelesz belole le vagjal, de nem kel sajnalni, az agrendszer ritkitasa csak szelosebe teszi az egesz facskat. Az atultetest nem tudom hogy viseli, meg nem ultetem at,aszt majd az iden fogom meg latni, de egy bisztos a az eroteljes metszesel nincs problema, az entem per pilanat telis tele van uj rugyekel.
Szeretnem latni a kis fadat.
Sok sikert kivanok hoza...barmit is csinalsz vele.
Laci